Количка

0 артикула

Литиеви батерии

Филтри
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10»

Литиеви батерии

Литиеви батерии - същност, приложение и предимства

 

Литиеви батерии - същност и устройство

 

Литиевите батерии се наричат още литиево-метални, защото имат метален литий като анод.

 

Те се отличават от другите видове със своята висока плътност на зареждане (дълъг живот). В зависимост от дизайна и използваните химични съединения, литиевите батерии могат да произвеждат напрежения от 1.5 V (сравними с цинково-въглеродни или алкални батерии) до около 3.7 V.

 

Първичните литиеви батерии за еднократна употреба трябва да се различават от вторичните литиево-йонни или литиево-полимерни, които са акумулаторни - презареждащи се. Литият е особено полезен, тъй като неговите йони могат да се движат между анода и катода, използвайки интеркалирано литиево съединение като катоден материал, но без да се използва литиев метал като аноден материал. Чистият литий моментално реагира с вода или дори с влага във въздуха.

 

 

Литиеви батерии 1
Литиеви батерии - качествени батерии

Литиевите батерии се използват широко в преносими потребителски електронни устройства и радиоуправляемите играчки, както и за нуждите на някои видове електрически превозни средства. Батерията изисква от 0.15 до 0.3 кг. литий за kWh (киловатчаса).

 

 

Любопитно: Най-често срещаният тип литиеви батерии, използвани в потребителските приложения, използват метален литий като анод и манганов диоксид като катод, със сол на литий, разтворен в органичен разтворител.

 

 

Литиеви батерии - видове, значение и предимства

 

Литиеви батерии могат да бъдат както за еднократна употреба с литиево-метална структура (първични батерии), така и презареждащи се. Това се определя съответно инженерното проектиране, включващо определен химичен състаст и определени съединения на литиевите батерии.

 

Литиевите батерии са предпочитан вариант, когато става въпрос за нуждата от дълъг експлоатационен живот. Не случайно те се използват при употребата на електронни медицински устройства, които са предназначени да издържат изключително голям период от време и дори е възможно в някои случаи, литиевите батерии да надживеят самото устройство.

 

Въпреки че литиевите батерии са по-скъпи, те осигуряват редица ползи заради, които си заслужава да се направи инвестицията в тях.

 

Основните предимства са:

 • Тъй като литиевите батерии имат много малък саморазряд, дори да не бъдат използвани, те запазват своите качествени характеристики в продължение на години.
 • Изключително голяма издръжливост.
 • Дълъг експлоатационен живот - много цикли на зареждане и разреждане.
 • Отличават се с перфектна функционалност - имат коефициент на полезно действие до деветдесет и два процента.
 • Литиеви батерии не губят своя капацитет при ниски или високи температури. Част от клетките им са така проектирани, че да могат безопасно да работят от минус четиридесет до плюс шейсет градуса по Целзий.

 

 

 

Литиеви батерии 2
Литиеви батерии - купете сега!

Важно: За да бъде постигната оптимална ефективност от използването на литиеви батерии и за да се гарантира максимална безопасност, трябва да се спазват всички указания от производителя за съхранение и правилна експлоатация.

 

 

 

Типове литиеви батерии

 

Те биват следните:

 

 • ААА
 • АА
 • 2CR5
 • CR-P2
 • CR123
 • CR2
 • CR - 3V
 • CR-V3
 • СПЕЦИАЛНИ
 • 18650

 

Вижте всички продукти от категорията Литиеви батерии

 

 

Литиеви батерии - иновации и бъдеще

 

Течният органичен електролит е разтвор на йонообразуващо неорганично литиево съединение в смес от разтворител с висока проницаемост (пропилен карбонат) и нисковискозен разтворител (диметоксиетан).

 

Инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего са направили пробив в разработките си по електролитна химия, която позволява на литиевите батерии да работят при температури до -60 °C при това с отлична производителност. Новите електролити също така дават свободата на електрохимичните кондензатори да се движат до -80 ° C за сравнение с до сегашната най -ниска температура -40 °C. Въпреки че технологията дава възможност за екстремно нискотемпературна работа, високата производителност при стайна температура все още е най-добрият вариант. Тези иновации в бъдещ план могат да доведат и до увеличаването плътността на енергията, подобрявайки безопасността на литиевите батерии и на електрохимичните кондензатори.

 

Любопитно: Литиевите батерии също се оказват ценни в океанографските приложения.

 

Литиеви батерии - приложение

 

 

Литиеви батерии 3
Литиеви батерии - правилният избор!

Както вече споменахме, литиевите батерии намират широко приложение там, където продължителното захранване и максималният капацитет са изключително важни. Това включва например пейсмейкъри и други имплантируеми електронни медицински устройства, които са предназначени да функционират дълъг период от време.

 

 

Също така литиевите батерии се използват и за не толкова тясно специализирани уреди като детски играчки, фенери, цифрови фотоапарати, видеокамери, часовници, термометри, калкулатори, уреди за комуникация и др.

 

Те се предлагат в различни форми и размери, което ги прави изключително функционални и целесъобразни.

 

Литиевите батерии могат да се използват вместо обикновени алкални батерии в много и различни устройства, на които осигуряват значително и осезаемо по-дълъг период от време, което прави инвестицията абсолютно рентабилна и екологосъобразна.

 

Забележка: Трябва обаче да обърнете внимание на по-високото напрежение, което литиевите батерии осигуряват, преди да ги използвате като заместващо устройство, там където до момента сте използвали обикновенни или алкални батерии. Предварително се уверете в тяхната съвместимост.

 

Вижте всички продукти от категорията Литиеви батерии

 

 

Литиеви батерии - можете ли да ги вземете в самолета?

 

 

Транспортирането и пренасянето на литиеви батерии е ограничено в някои ситуации и пътуването в чужбина означава, че трябва да сте особено предпазливи относно капацитета на батериите, които носите със себе си.

 

 

Литиеви батерии 4
Литиеви батерии - вижте всички продукти

Литиеви батерии с не повече от 2 гр. литиево съдържание и капацитет по-малко от 100 Wh могат да бъдат транспортирани в ръчен багаж или регистрирани в терминала, при условие че батериите се съхраняват в оборудването. Резервните литиеви батерии трябва да бъдат защитени срещу късо съединение, като се транспортират в оригиналната опаковка или чрез поставяне на лента върху клемите. Те могат да се носят в отделни найлонови торбички или в защитни торбички.

 

 

От 1 януари 2013 г. Международната асоциация за въздушен транспорт въвежда много по-строги правила относно превоза на литиеви батерии по въздух.

 

Обединеното кралство взе решение, че няма да допускат литиеви батерии на борда, освен ако не са включени в оборудването, което захранват.

 

Администрацията за транспортна сигурност на САЩ обяви ограничения от 1 януари 2008 г. за литиеви батерии в чекирания и ръчния багаж. Правилата забраняват литиеви батерии, които не са монтирани в устройството, и ги ограничават в ръчния багаж с общо съдържание на литий.

 

Australia Post забранява транспортирането на литиеви батерии във въздушната поща през 2010 г.

 

В края на 2009 г. някои пощенски администрации ограничиха превоза на въздушна поща (включително услугата „експресна поща“) на литиеви батерии и устройства, които съдържат литиево-йонни батерии, като апример лаптопи и мобилни телефони. Сред тези страни са Хонг Конг, САЩ и Япония.

 

Съвет: За повече информация се обърнете към авиокомпанията, с която ще летите.

 

Вижте всички продукти от категорията Литиеви батерии

 


Литиеви батерии - същност и устройство
Литиеви батерии - видове, значение и предимства
Типове литиеви батерии
Литиеви батерии - иновации и бъдеще
Литиеви батерии - приложение
Литиеви батерии - можете ли да ги вземете в самолета?