За да използвате batterymarket.bg пълноценно е необходимо да разрешите използването на Javascript във вашия браузър. Ако не разрешите използването на Javascript няма да можете да използвате пълноценно всички функции,както и да завършите вашата поръчка.

Количка

0 артикула

Алкални батерии AA - AAA - C - D - 9V

Филтри
«1 2 3 4 5 6 7 8»

Алкални батерии - как функционират и какви са предимствата им?

 

 

Алкални батерии - обща информация

 

Алкалните батерии са вид първични батерии със суха клетка, която използва химическата реакция между цинк и магнезиев оксид и алкален електролит на калиев хидроксид, за да генерира електрически ток.

 

Алкалните батерии се проектират и произвеждат в стандартни размери, които идеално пасват на почти всички електроуреди и устройства. Те са специално конфигурирани, за да отговорят на изискванията за качество и нуждата от ефективна устойчивост.

 

 

Алкални батерии 1
Алкални батерии - купете сега!

В момента алкалните батерии са най-популярният вид батерии за еднократна употреба на пазара. Те се използват в малки и средно големи електронни устройства и уреди, като например часовници, фотоапарати, апарати за кръвно, дистанционни управления, фенери, MP3-плейъри, както за преносими радиостанции, играчки с този тип захранване и много други.

 

 

Това прави търсенето им изключително голямо, както и фактът, че те са икономичен вариант, имайки предвид тяхната по-голяма устойчивост и издържливост, осигурявайки възможност за дълъг експлоатационен живот.

 

Интересно: Алкалните батерии се предлагат в класическа цилиндрична форма или са плоски, тип “копче”.

 

Вижте Алкални Батерии тук

 

Алкални батерии и пускането им на пазара

 

Първите алкални батерии са пуснати на пазара през 1960 г. и по това време в състава им се е включвал и известно количество живак, който да контролира евентуланите нежелани реакции от страна на цинк катода. В последствие този вариант е бил подобрен и усъвършенстван, като вредните вещества са сведени до минимум в химичния състав на алкалните батерии.

 

Алкални батерии и тяхното развитие

 

 

Алкални батерии 2
Алкални батерии - най-добрите батерии

Огромният напредък на технологиите и тяхното развитие продължава да бележи нуждата от употребата на алкални батерии както в нашето ежедневие, така и в много профилирани професионални сектори. Промяната в устройството на алкалните батерии осигурява много повече енергия и съответно много по-голяма функционалност.

 

 

Алкалните батерии има до десет пъти по-голям капацитет в сравнение с въглеродно-цинковите батерии, осигурявайки по-голяма мощност и може да осигури от 3 до 5 пъти по-дълъг експлоатационен живот. В същото време са и значително по-устойчиви от тях. Именно това са част от причините алкалните батерии да бъдат може би най-разпространеният, популярен и използван вид. Някои от тях са технологично произведени като акумулаторни (презареждащи се), но в масовото предлагане и потребление, те са за еднократна употреба.

 

 

Алкални батерии и предимства от тяхното използване

 

1. По-висока енергийна плътност

 

Едно от забележителните предимства на алкалните батерии е тяхната значително по-висока енергийна плътност в сравнение с обикновенните варианти за еднократна употреба.

 

2. По-дълъг живот

 

Алкалните батерии имат по-дълъг живот, а тези, които не се използват, могат да запазят своите качества и функционалност за срок от 7 години, губейки по около 5% от продуктивността си на година.

 

3. Устойчивост на екстремни условия

 

Могат да се използват дори при ниски температури в помещението или на околната среда.

 

4. По-безопасни и по-малко рискове

 

 

Алкални батерии 3
Алкални батерии - купете през сайта ни!

Относителната безопасност е друго предимство на алкалните батерии. В сравнение с киселинни или оловни варианти, съвременните алкални батерии не оказват негативно влияние върху човешкото здраве и околната среда, тъй като те могат да се рециклират. Не се изискват специални мерки при тяхното изхвърляне поради липсата на живак и други тежки метали.

 

 

Препоръка: Изхвърляйте изтощените алкални батерии в специално обозначените за това места.

 

 

Алкални батерии - как точно функционират и какви реакции протичат?

 

Не забравяйте, че батериите имат отрицателен електрод или катод, както и положителен електрод или анод. В алкалните батерии анодът е цинк, а катодът е магнезиев оксид. Съвременните алкални батерии също имат въглерод в катодната смес. Разбирането на химичната реакция на цинк и магнезиев оксид е от съществено значение за разбирането на действието на алкалните батерии

 

Химичните реакции протичат в анода и катода поради индивидуалното им взаимодействие с йоните от алкалния електролитен разтвор на калиев хидроксид.

 

В цинковия анод взаимодействието с йони на калиев хидроксид води до натрупване на излишък от електрони. Това натрупване от своя страна води до електрическа разлика между анода и катода. Освен това, поради натрупването на електрони в цинковия анод, те биха имали естествената тенденция да се движат някъде другаде. В алкална батерия, тези излишни електрони трябва да се движат в катода на магнезиев оксид. Това е невъзможно по подразбиране, защото няма пряка връзка между анода и магнезиевия катод.

 

Разрешаването на преместването на излишните електрони изисква създаване на затворена верига, по-специално чрез поставяне на алкалната батерия в устройство. Придвижването на електроните от анода към катода чрез затворената верига създава електрически ток. Ето как алкалните батерии задвижват електронните устройства.

 

 

Алкални батерии 4
Алкални батерии - богат избор на продукти

Важно е също така да се отбележи, че катодът от магнезиев оксид може да получава излишните или свободните електрони поради взаимодействието му с йоните от алкалния електролитен разтвор на калиев хидроксид. За да бъдат конкретни, реакционните йони от електролита, реагиращи със свободни електрони, образуват съединения.

 

 

Любопитно: Алкалните батерии са съставени предимно от обикновени метали като стомана, цинк и манган, които не представляват риск за здравето или околната среда при нормална употреба. От началото на 1990 г. живакът е премахнат от химическия състав, така че те могат безопасно да се изхвърлят с обикновените битови отпадъци навсякъде, освен в щата Калифорния.

 

Какво да правите, ако алкалните батерии протекат?

 

Ако забележите изтичането на течност от алкалните батерии, това означава, че са съхранявани или експлоатирани неправилно, изключително стари са или имат фабричен дефект.

 

Във всички случай, трябва да почистите и да отстраните тази течност от устройството, в което са били поставени алкалните батерии. За целта е най-добре да бъдете в проветриво помещение и да бъдете оборудвани с домакински ръкавици и защитни очила. С помощта на четка на памучен тампон, извадете батерията от електрическите контакти и внимателно подсушете, като може да използвате клечки за уши за малките ъгълчета.  Уверете се, че електронното устройство е напълно сухо, преди да сложите в него нова батерия.

 

За да избегнете бъдещи проблеми от този тип, може да правите следните неща:

 

  • Не смесвайте и не слагайте различни марки батерии в едно и също устройство.
  • Извадете алкалните батерии от устройствата и уредите, които дълго не се използват.
  • За почистване на всякакви течове, може да използвате смес от равни количества разреден оцет или лимонов сок с вода (съотношение 50/50).

 

Алкални батерии с високо качество и гаранция от  Battery Market

 

В Battery Market ще откриете богат асортимент от качествени алкални батерии, които се различават по размер, капацитет и напрежение, отговаряйки на всички нужди и потребности. Осигурете си по-голяма издържливост, надеждност и ефективност с предлаганите от нас високопродуктивни алкални батерии на достъпни цени.

 

Ние залагаме на алкални батерии от брандове с доказани постижения в областта на технологията, инженерството и иновациите. Затова сме Ви подбрали селекция, включващо единствено наистина добри продукти от утвърдени марки:

 

  • Duracell
  • Sony
  • Varta
  • Camelion

 

Вижте всички Алкални батерии

 

При нас ще намерите още много продуктови категории, включително акумулаторни и литиеви батерии, батерии за лаптоп, фотоапарат, видеокамера, слухов апарат, винтоверт, радиостанция и много други.

 

Пазарувайте лесно и удобно от нашия онлайн магазин! Ние гарантираме за произхода и качествата на всичко, което предлагаме!

 

https://batterymarket.bg

 

Алкални батерии - обща информация
Алкални батерии и пускането им на пазара
Алкални батерии и тяхното развитие
Алкални батерии и предимства от тяхното използване
Алкални батерии - как точно функционират и какви реакции протичат?
Какво да правите, ако алкалните батерии протекат?
Алкални батерии с високо качество и гаранция от Battery Market