Количка

0 артикула

Батерии

Филтри
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10»

Батерии

Батерия - какво трябва да знаете, за да направите правилен избор?

 

 

Батерия - същност и начин на функциониране

 

Батерията е електрохимична клетка, която преобразува химическата енергия в електрическа енергия. Типичната суха клетъчна батерия се състои от положително зареден анод, отрицателно зареден катод и електролит, който реагира с анода и катода по време на електрохимична реакция, наречена реакция на окислително-редуцираща реакция.

 

Излишък от електрони в отрицателния катод - отрицателен терминал на акумулатора и дефицит на електрони в положителния анод - положителен терминал на акумулатора, създава електрическо налягане, наречено напрежение. Когато една батерия е поставена в една верига, електроните се движат като ток между катода и анода, което прави възможно извършването на полезна електрическа работа. След това, тя се зарежда с допълнителни окислително-редуциращи реакции, докато анодът и катодът не бъдат химически изчерпани, което води до нейното изтощаване.

 

 

Батерия - различни видове според химическия състав

 

Цинк-въглеродна батерия

 

 

Батерия 1
Батерия - купете от нас!
Цинк-въглеродната батерия може да се каже, че започва да излиза от масова употреба, но все още се използва и е относително популярен вариант. Този вид се отличава с ниска цена, но себестойността на енергията, която се получава от нея е сравнително по-ниска в сравнение с алкалната - нормално тя работи два, три пъти по-малко време при постоянно натоварване.

 

 

Цинк-въглеродната батерия е подходяща за захранването на уреди и устройства, които не изискват наличието на повишена консумация на ток, като например тя е добър вариант за стенен часовник, фенер, радиоприемник и др. Не се препоръчва употребата й там, където има циклично натоварване, както е при фотоапаратите например.

 

Алкално-манганова батерия

 

Алкалната батерия е най-разпространеният, предпочитан и универсален вариант в момента. Това е така, тъй като този тип се характеризира с изключително висок енергиен заряд. Също така има срок на годност между пет и седем години, безопасни са за околната среда, имат по-малко относително тегло и цената им е достъпна. Тя е подходяща както за уреди с висок разход на енергия, така и за такива с нисък.

 

Капацитетът на алкалната батерия се понижава годишно с около два процента, когато се съхранява на стайна температура. Това се дължи на нейното естествено самозареждане. Освен това, вътрешното й съпротивление нараства, като в същото време се намалява натоварването.

 

 

 

Литиевата батерия е последната иновация в развитието на технологиите в сферата. Тя е най-издържлива от всички видове за еднократна употреба, тъй като е специално разработена за съвременните устройства и уреди.

 

Литиевата батерия е изключителна лека и работи ефективно дори при ниски температури.

 

Вижте всички продукти от категория Алкална батерия

 

Акумулаторна батерия

 

 

Батерия 2
Батерия - хубави цени от Batterymarket
Акумулаторната батерия също се превръща във все по-предпочитан вариант, поради нейното основно свойство да се презарежда. Това означава, че нейната себестойност и осигурената електроенергия е в пъти по-ефективна в сравнение с тази за еднократна употреба.

 

 

Първоначално направената инвестиция за акумулаторна батерия и зарядно може да Ви се струва по-висока, но при направена равносметка ще видите нагледно, че това е изключително рентабилно в дългосрочен план. Една акумулаторна батерия има продължителност на живота от над сто цикъла на зареждане, за разлика от обикновената, която има само един. Това означава, че ако една акумулаторна батерия струва например 6 лв., тогава един цикъл ще струва 0.06 лв., което очевидно е значително под цената на всяка друга батерия.

 

Важен аспект тук е и екологията. С непрекъснатото използване на компоненти за еднократна употреба, за същото количество използвана енергия, околната среда се замърсява сто пъти повече, в сравнение с презареждащите се устройства.

 

Вижте всички продукти от категорията Акумулаторна батерия

 

Батерия за еднократна употреба - същност и особености

 

Батерията е изключително полезно устройство, което широко се използва както в ежедневието и бита, така и намира приложение в много и различни професионални дейности и занимания.

 

 

Батерия 3
Батерия - разгледайте всички продукти
Съществуват два основни вида според продължителността на техния живот - такива за еднократна употреба и акумулаторни (презареждащи).

 

 

Батерията за еднократна употреба е много популярна и разпространена, което се дължи на нейните основни характеристики и свойства, сред които:

 

 • висока стойност на енергийната плътност
 • възможност за продължително съхраняване без да се губят нейните качества
 • пълен капацитет на ефективност веднага след изваждането от опаковката и поставянето в съответното устройство
 • достъпна цена

 

Всичко това прави батерията за еднократна употреба ценна и важна. Единственият й недостатък е това, че тя трябва да бъде подменена, когато нейният капацитет се изчерпа.

 

Този капацитет съответно зависи и от начина на употреба и нивото на натовареност. Повечето съвременни уреди имат нужда от относително постоянна мощност, а при спад в напрежението се отчита увеличаване силата на тока. Остаряването на батерията също е показател за нейния капацитет. Въпреки, че тя може да бъде съхранявана дълъг период от време без да губи своите характеристики, на определен етап от живота си, тя започва постепенно да губи част от своите свойства, което води до намаляването на нейната ефективност.

 

Най-подходящата батерия - как да направите своя избор?

 

Това се определя от няколко основни параметра, които ще разгледаме в следващите редове.

 

Батерия според конкретния вид на приложение

 

 

Батерия 4
Батерия - високо качество!
Уредите и устройствата, които функционират с батерия се делят на 2 основни типа - съответно такива с висок разход и такива с нисък. Тези от тях, които има среден разход се причисляват към приспособленията с висок разход.

 

 

Важно е сте наясно с предназначението, с което купувате батерия. Когато разходът на устройството е нисък, можете да вземете цинк-въглеродна. Когато става въпрос за уред с висок разход, изберете алкална батерия, за да получите максимална ефективност. Имайте предвид, че уред с висок разход, може и да не проработи с по-слабо зареден компонент. Спрямо своите нужди, можете да прецените дали за Вас по-удачен вариант не би била акумулаторна батерия.

 

Устройства с нисък разход

 

 • Фенери
 • Дистанционно управление
 • Часовници и аларми
 • Звънци
 • Радиоприемници
 • Други

 

Устройства с висок разход

 • Преносим телевизор
 • Фотоапарат
 • Механични играчки и такива с дистанционно управление
 • Електронни игри
 • Пейджъри
 • Уокмени
 • СD плейъри
 • MP3 плейъри
 • Други

 

Батерия - срок на годност

 

На пазара има много батерии, които престояват много време по складовете и съответно губят част от своя полезен капацитет. Поради тази причина е препоръчително да се уверите, че търговецът, от който купувате батерия е коректен и срокът е еднозначно обозначен.

 

Компонентите с изтекъл срок на годност осигуряват максимално 85% от своята мощност.

 

Вижте Всички продукти

 

Полезни съвети за Вашата батерия

 

 • Не смесвайте батерии от различни видове, като например нова със стара, такива от различни марки или различни по вид и състав, защото това ще намали техния полезен капацитет.
 • Съхранявайте правилно батерията, като я държите на хладно и сухо място - без температурни амплитуди и влажни помещения. Никога не я слагайте в хладилника!
 • Недейте за прегрявате батерията, защото това значително ще намали живота й и в никакъв случай не се опитвайте да я презареждате, ако тя е за еднократна употреба. В противен случай има реална опасност да предизвикате пожар.
 • Рециклирайте тези устройства, които за предназначени за многократна употреба - грижата за околната среда е нещо, към което всички трябва да се стремим.

 

Поръчайте качествени батерии от утвърдени производители - най-добрите цени и максимална ефективност от BatteryMarket.bg


Батерия - същност и начин на функциониране
Батерия - различни видове според химическия състав
Батерия за еднократна употреба - същност и особености
Най-подходящата батерия - как да направите своя избор?
Полезни съвети за Вашата батерия