Количка

0 артикула

Филтри
«1 2»

Литиево йонни батерии - защо са толкова популярни и важни?

 

Литиево йонни батерии - въведение

 

Литиево йонните батерии са изключително популярен вариант в нашето съвременно ежедневие. Те могат да бъдат открити дори в смартфони, лаптопи, таблети, плейъри и др.

 

Тяхната широка употреба се обуславя от високата плътност на мощността им, осигуряваща дълъг живот на литиево йонните батерии.

 

Огромно удобство при тях, е че можете да ги зареждате, когато искате, без да бъде нужно да се съобразявате с пълен цикъл на самото зареждане.

 

Литиево йонни батерии - свойства и метод на работа

 

 

Литиево йонни батерии 1
Литиево йонни батерии - най-издръжливите батерии

Литиево йонните батерии (широко разпространено съкращение “Li-ion”) са разновидност на акумулаторните батерии. Те имат два електрода, между които се литиевите йони се предвижват.

 

 

При разреждане йоните в литиево йонните батерии се предвижват от отрицателния съответно към положителния електрод, а при зареждане се наблюдава обратния процес - движение от положителния към отрицателния електрод.

 

За разлика от литиевите батерии, които не се презареждат, при литиево йонните батерии, като материал за единия електрод се прилагат интеркалирани литиеви химични съединения. Те се отличават с най-високото съотношение на база маса и енергия и изключително бавно губят заряда си в случаите, когато батериите не се използват.

 

Поради тези свои свойства, литиево йонните батерии се използват изключително широко за различни видео електроуреди. Може да се каже, че те са един от най-популярните и разпространени варианти на батерии, когато става въпрос за различни преносими устройства, които се нуждаят от електрически заряд, за да функционират.

 

Литиево йонни батерии - малко повече за тях

 

Всички литиево йонни батерии спадат към категорията акумулаторни батерии. Освен в потребителския сектор, те намират приложение и в специфични сфери като като автомобилната, военната и дори за целите на космонавтската технология.

 

Литиево йонните батерии са по-висок клас батерии в сравнение с обикновените, което съответно определя и тяхната по-висока цена. Направена равносметка обаче сочи, че тяхната употреба излиза абсолютно рентабилна в дългосрочен план. Литиево йонните батерии работят в много по-широк температурен диапазон и имат по-висока плътност на енергията. Те притежават специфични характеристики и свойства, които ги правят незаменими.

 

Литиево йонните батерии най-общо могат да се разделят в 4 основни категории, съобразно тяхната различна форма и приложение. Те включват следните видове:

 

  • Големи цилиндрични - те имат твърдо тяло с големи резбовани терминали
  • Малки цилиндрични - те имат твърдо тяло, без терминали. Използват се например при преносимите компютри.
  • Преносими - те имат плоско, меко тяло, като тези. Използват се например в мобилните телефони.
  • Призматични - те са изработени от пластмаса, която е полу-твърда и има големи резбовани терминали. Използват се предимно при различни видове превозни средства с електрическо зареждане.

 

Литиево йонни батерии - история на създаването им

 

 

Литиево йонни батерии 2
Литиево йонни батерии - разгледай и поръчай!

Едва в началото на 70-те години първите не-акумулаторни литиеви батерии станават търговски достъпни. Следват опити за разработване на акумулаторни литиеви батерии през 80-те години на миналия век, но усилията на инженерите се провалят поради нестабилността на металния литий, използван като аноден материал.

 

 

Литият е най-лекият от всички метали, има най-голям електрохимичен потенциал и осигурява най-голяма специфична енергия на база тегло. Акумулаторните батерии с литиев метал на анода (отрицателни електроди) могат да осигурят изключително високи енергийни плътности, но се произвеждат нежелани дендрити на анода, които могат да проникнат в сепаратора и да причинят късо съединение. Температурата на клетката може да се повиши бързо и да се приближи до точката на топене на лития, което да доведе до доведе до късо съединение и пожар.

 

Присъщата нестабилност на литиевия метал, особено по време на зареждане, измества изследванията към неметален разтвор и използването на литиеви йони.

 

Макар и по-ниско ниво на специфична енергия в сравнение с литиево-металните клетки, литиево йонните батерии са безопасни, защото производителите следват и прилагат високи стандарти за поддържането на конкретни нива на напрежение.

 

През 1991 г. Sony пусна на пазара първите литиево йонни батерии и днес те са едни от най-популярните на пазара. Междувременно, изследванията продължават да разработват безопасна метална литиева батерия с надеждата да я направят безопасна.

 

Днес високоенергийните литиево йонни батерии са изключително достъпни за разлика от преди. Те значително намаляват общите разходи, увеличават ефективността и не съдържат вредни токсини. Общо взето, литиево йонните батерии са се превърнали в универсални батерии, които намират широко приложение в различни сфери.

 

 

Литиево йонни батерии - защо си заслужават?

 

 

Литиево йонни батерии 3
Литиево йонни батерии - ниски цени на продуктите

Както вече уточнихме, литиево йонните батерии се зареждат много по-бързо, имат по-дълъг живот и издържат много по-дълго в режим на работа в сравнение със стандартните варианти батерии. Това разбира се ги прави изключително популярен и предпочитан избор.

 

 

Литиево йонните батерии освен, че се зареждат бързо, също така имат режим за пестене на енергия. Това означава, че след като достигнат определена степен от своя капацитет литиево йонните батерии могат да преминат към по-ниска степен на зареждане, което позволява по-дълго време на функциониране.

 

Хубаво при литиево йонните батерии е, че не е нужно да бъдат заредени на сто процента, за да бъдат ефективни. Те използват различни цикли на зареждане и са целесъобразни дори, когато не са напълно заредени.

 

Литиево йонни батерии - предимства

 

  • Висока енергийна плътност - потенциал за по-висока мощност.
  • Литиево йонните батерии не се нуждаят от продължително зареждане. При непрекъсната употреба, едно зареждане на ден е всичко, което е необходимо.
  • Сравнително малък период на зареждане.
  • Няма нужда от специална допълнителна поддръжка.
  • Тясно специализираните клетки в литиево йонните батерии могат да осигурят много силен ток, което е изключително ефективно за приложение при редица мощни електро инструменти и уреди.
  • Литиево йонните батерии са много леки.
  • Съществува голямо разнообразие от размери и форми, което ги прави приложими за почти всички видове устройства.
  • Литиево йонните батерии са безопасни за околната среда

 

Литиево йонни батерии - в тях ли е бъдещето?

 

 

Литиево йонни батерии 4
Литиево йонни батерии - вижте всички наши оферти

Литиево йонните батерии могат да бъдат разглеждани като батерии, които потенциално ще променят света. Те са се превърнали в предпочитан избор по отношение на голям брой различна електроника и електрически превозни, сред които е и Tesla.

 

 

Ползите от литиево йонните батерии не могат да бъдат пренебрегнати, въпреки, че като всичко друго и те не на абсолютно съвършени. Основното предимство на тяхната  технология - енергийната плътност, е изключително важен показател. Освен това саморазрядът на литиево йонните батерии е значително по-нисък от всяка друга акумулаторна клетка.

 

Някои литиево йонни батерии имат висока плътност на тока, която е идеална за широко използваното потребителско електронно оборудване, а други имат много високи нива на ток, които могат да бъдат идеални за проектирането и функционирането на редица иновационни разработки.

 

Разгледайте и поръчайте литиево йонни батерии от нашия онлайн магазин:

https://batterymarket.bg


Литиево йонни батерии - въведение
Литиево йонни батерии - свойства и метод на работа
Литиево йонни батерии - малко повече за тях
Литиево йонни батерии - история на създаването им
Литиево йонни батерии - защо си заслужават?
Литиево йонни батерии - предимства
Литиево йонни батерии - в тях ли е бъдещето?